Muoviset setelit yleistyvät – Englannin punta seuraava?

16.9.2013 07:48Uutiset » Toimiala

Polymeeristä valmistetut setelit yleistyvät maailmassa. Nyt myös Englannin keskuspankki suunnittelee punnan painamista muoville paperin sijasta.

Maailmassa on nyt 20 maata, joissa käytetään polymeeriseteleitä. Australia siirtyi niihin kokonaan vuonna 1996. Myös Uusi Seelanti käyttää muovia, ja Kanada on siirtymässä muoviseteleihin vuoden 2013 loppuun mennessä. Euroopassa vain Romaniassa käytetään muoviseteleitä.

Englannin keskuspankki on tutkinut muoviseteliä vaihtoehtona paperille jo kolme vuotta. Pankin mukaan polymeerisetelit säilyvät puhtaana pidempään kuin paperiset. Ne myös kestävät 2,5 kertaa kauemmin kuin paperisetelit. Muoviseteleitä on myös vaikeampi väärentää.

Polymeerisetelit tehdään ohuesta, läpinäkyvästä ja joustavasta kalvosta. Ajan mittaan niiden käyttäminen tulee pankin mukaan halvemmaksi ja rasittaa ympäristöä vähemmän kuin paperisetelit.

Englannin pankki järjestää laajasti yleisötapahtumia asiasta syksyn aikana ja tekee lopullisen päätöksen joulukuussa. Uudet entisiä hieman pienemmät setelit voisivat olla käytössä vuonna 2016.

Kuvassa Englannin punnan muovisia koekappaleita.

Share: