Mitä lehtiä lukevat presidenttiehdokkaat?

4.1.2012 13:35Uutiset » Toimiala

presidenttipeli

Presidenttiehdokkaista on tarjolla jos jonkinlaista tietoa, mutta tiedätkö, mitä he lukevat vapaa-ajallaan? Luettujen aikakauslehtien määrässä Lipponen on ylivoimainen ykkönen, kun taas Haavisto oli aikanaan perustamassa Suomi-lehteä. Niinistö selaa lehtiään mieluiten paperiversioina, mutta lukee L’Expressiä netistä. Arhinmäen, Biaudetin ja Essayahin suosikkilehtivalikoima kertoo heidän harrastuksistaan, mutta mitä lukee Väyrynen?

Suomen presidenttiehdokkaat ovat ahkeria lehtien lukijoita. He lukevat säännöllisesti useaa aikakauslehteä, ja lehtivalinnoissa näkyvät niin työt kuin harrastuksetkin urheilusta ruoanlaittoon. Suomalaisista aikakauslehdistä etenkin Suomen Kuvalehti löytyy lähes kaikkien lukemistosta. Valtaosa ehdokkaista lukee edelleen lehtensä mieluummin printtiversiona kuin tabletilla.

Ehdokkaat käyttävät lukemiseen viikoittain melko paljon aikaa, joskin kiireisessä arjessa he ehtivät ottaa lehden käteensä useimmiten matkustaessaan. Samoin kuin suuri osa suomalaisista, myös ehdokkaat säilyttävät yksittäisiä lehtiä tai kokonaisia vuosikertoja kotonaan.

Aikakausmedian joulukuussa teettämään kyselyyn vastasivat Paavo Arhinmäki (Vas.), Eva Biaudet (RKP), Sari Essayah (KD), Pekka Haavisto (Vihr.), Paavo Lipponen (SDP), Sauli Niinistö (Kok.) sekä Paavo Väyrynen (Kesk.).

Kysymykset:

1. Mitä painettuja aikakauslehtiä luette? Luetteko niitä säännöllisesti vai silloin tällöin?

2. Luetteko aikakauslehtiä myös tabletilla?

3. Luetteko kotimaisten lehtien lisäksi myös ulkomaisia aikakauslehtiä? Jos, niin mitä?

4. Jos olisitte aikakauslehti, mikä lehti olisitte?

5. Millaisia rutiineja Teidän aikakauslehtien lukemiseenne liittyy?

Paavo Arhinmäki:
1. Hyvin monipuolisesti erilaisia viikoittain: Suomen Kuvalehteä, Imagea, Mondoa, Bassoa, Veikkaajaa, ammattiliittojen ja järjestöjen lehtiä…

2. En ainakaan toistaiseksi.
3. Musiikki-, jalkapallo-, tyyli- ja uutisia taustoittavia lehtiä, joita tarttuu erityisesti mukaan matkalukemiseksi.
4. Ruotsalainen Offside on ehdoton suosikkini. Jalkapallolehti, jonka pitkissä raporteissa pureudutaan jalkapalloilmiöihin syvällisesti, ja mukana on myös yhteiskunnallista kuvausta.
5. Minulla on yleensä aikakauslehtiä mukana matkalukemisena ja kotona luen niitä sohvalla ja säilön lehtiä olohuoneen pöydän alle.

Eva Biaudet:
1. Luen järjestöjen lehtiä: mm. PLAN, Vanhustyö, Pakolainen, Partiolainen, Sosiaaliturva. Luen silloin tällöin ns. naistenlehtiä: Anna, Me Naiset, Gloria, Elle, Eeva, Allt om mat, Glorian ruoka ja viini, Elle mat och vin, Kauppalehti Optio, SK, Taloussanomat, The Economist.
2. En ole vielä kokeillut, mutta voisin kyllä lukea. Sanomalehtiä, kuten Dagens Nyheter ja International Herald Tribune, luen silloin tällöin Ipadilla.
3. Ruotsalaisia ruokalehtiä! Vanity Fair. Ranskalaisia naistenlehtiä, kuten Elle ja Marie Claire. The Economist.
4. Vanity Fair: Monipuolinen, kaunis paketti, joka sisältää sekä asiaa että hauskoja artikkeleita.

Sari Essayah:

1. Säännöllisesti luen Advokaatti, Arvopaperi, Ekonomi, Energiauutiset, Juoksija, Kotivinkki, Kuntalehti, Sana, Talouselämä, Taloustaito, Tiede, silloin tällöin Askel, Chydenius, Kodin Kuvalehti, Kotiliesi, Kotimaa, Kuljetusyrittäjä, Viva, Yhteishyvä.

2. Joskus.

3. The Economist.

4. Tiede-lehti (asiallinen, mielenkiintoinen ja huolella tehty).
5. Käytän lehtien lukemiseen ainakin 1-1,5 h päivässä, mutta useimmiten luen viikonloppuna kerralla enemmän, esim. sunnuntaisin 2-3 tuntia. Säilytän joidenkin lehtien vuosikertoja.

Pekka Haavisto:
1. Seuraan säännöllisesti muun muassa Suomen Kuvalehteä, Apua, Ydintä, Seuraa, Sotilasaikakauslehteä, Kanavaa, Tekniikan maailmaa, Vene-lehteä sekä Suomen luontoa.
2. En kokonaisia lehtiä, mutta luen netissä sellaisia vanhoja artikkeleita, joita voi tilata ilmaiseksi.
3. Kyllä, muun muassa Newsweekiä, Economistia, Time-lehteä, sekä amerikkalaisten kulttuurilehtien kokoelmaa, Utne Readeriä.
4. Olin aikanaan perustamassa Suomi-lehteä, ja jos elämässä ei olisi muuta tekemistä, perustaisin sen uudelleen.
5. Luen aikakauslehtiä lähinnä viikonloppuisin, mieluiten kotisohvalla. Minulla on maalla vanhojen lehtien suuria pinoja, joita on hauska käydä lävitse, ja muutamat arvokkaat vuosikerrat, kuten Suomen Kuvalehti 1918, on sidottuina kirjoina. Otan lehtiä usein myös matkalukemiseksi pitkille reissuille.

Paavo Lipponen:
1. Luen useita lehtiä: Anna, Apu, Arkkitehti, Arvo, Finsk Tidskrift, Helsingin NMKY:n Kuukausilehti, Horisont, Historiallinen Aikakauskirja, Kansantaloudellinen Aikakauskirja, Kori, Me Naiset, Motiivi, Nordicum, Nordisk Tidskrift, Nya Argus, Reserviläinen, Silta-Die Brucke, STTK-lehti, Suomen Kuvalehti, Suku, Taidemaalaus, Talouselämä, Talous ja Yhteiskunta, Tekniikan maailma, Uinti-lehti ja Ulkopolitiikka. Joitakin saattoi unohtua listalta.
2. En lue.
3. The New York Review of Books, Populär Historia, Språk, sekä viikottaisista Die Zeit, Der Spiegel, The Economist. Satunnaisesti muitakin. Päivittäin sanomalehtiä.
4. The New York Review of Books.
5. Ostan useimmiten lehdet joko Akateemisesta kirjakaupasta tai Helsingin rautatieaseman R-kioskilta. Luen lehtiä matkoilla junassa tai lentokoneessa. Joka päivä 1-2 tuntia.

Sauli Niinistö:

1. Luen useita aikakauslehtiä säännöllisesti (yleisölehdistä esim. SK, Seura, Apu, ammatti- ja järjestölehdistä esim. Talouselämä, Taloustaito, Kanava, Lakimiesuutiset) ja satunnaisesti monia muita, kun käteen sattuvat.

2. Joskus kyllä, mutta pidän printistä enemmän.

3. The Economist, L’Express (netistä) ja satunnaisemmin Veckans Affärer, Time yms.

4. Olisin vaikka seurallinen talouselämän apu.

5. Varsin usein otan mukaan ja lueskelen niitä matkaa tehtäessä. Ensi selaaminen tapahtuu missä vain, syventävät lukemiset rauhallisena hetkenä sohvalla tai kesällä kodin terassilla. Kaikenlaiset odotushuoneet monipuolistavat lukuvalikoimaa. Säilyttelen myös lehtiä, mutta muutaman vuoden valohoidon jälkeen niistä usein joutuu kertyvän määrän vuoksi luopumaan.

Paavo Väyrynen:

1. Luen silloin tällöin Suomen Kuvalehteä, Apua ja Seuraa. Luen yksittäisiä mielenkiintoisia juttuja eri lehdistä, kun olen saanut joltakulta vinkin.

2. En.

3. En säännöllisesti. Joskus lähinnä lentokoneessa.

4. Olisin useamman lehden yhdistelmä.

5. Ministerinä minulle tuli lehtiä ministeriöön, ja luin niitä useimmiten virka-autossa.

Aikakauslehtien liiton teettämän tutkimuksen mukaan yhtä aikakauslehteä luetaan keskimäärin 62 minuuttia. Lehtiä luetaan usein sohvalla, keittiön pöydän ääressä tai vuoteessa ja kesällä myös pihalla, parvekkeella, rannalla tai riippukeinussa. Suuri osa aikakauslehtien lukijoista myös säilyttää joko kokonaisia vuosikertoja tai yksittäisiä lehtiä.

Share: