Maakuntalehdet yhteistyössä

26.3.2009 15:59Uutiset » Toimiala

Kolme merkittävää maakuntalehteä (Keskisuomalainen, Savon Sanomat sekä Karjalainen) uudistuivat helmikuussa kaikki kerralla sekä ulkoisesti että sisäisesti. Lehtien ulkoasu sekä toimituksellinen tuotantotekniikka, työnkulku ja toimintatavat uudistettiin ja yhtenäistettiin projektin tavoitteiden mukaisiksi. Anygraafin ohjelmistoratkaisut olivat iso osa uudistusta.

Uudet toimintatavat mahdollistavat nyt muun muassa nopean ja huolettoman sivujen vaihdon, yhtenäiset periaatteet ilmoitustaitolle ja monikanavajulkaisulle sekä tarvittaessa pikaisiakin keskitettyjä muutoksia ulkoasumalleissa ja tuotantojärjestelmien versionnissa kaikkien kolmen lehden välillä. Uuden ulkoasun ja tuotantojärjestelmän käyttöönotto toteutettiin yhtenäisin tavoittein kolmessa yhteistyölehdessä viikon aikana parin päivän välein.

Keskisuomalainen ja Savon Sanomat ovat samaa konsernia, Karjalainen ei. Karjalaisessa on Anygraafin ennakoiva työnkulku ollut käytössä jo kolme vuotta, Keskisuomalaisessa ja Savon Sanomissa toteutetaan uudet tuotanto- ja toimintatavat tämän projektin myötä. Ennakoivan taiton konsepti mahdollistaa mm. toimituksellisen suunnittelun järkeistämisen, tuotannon paremman aikatauluttamisen sekä keskittymisen juttujen sisällön ja kuvien laadun
kehittämiseen.

Yhteiset tavoitteet helpottivat toteutusta

Projektia luotsasi ja koordinoi Riitta Raatikainen Savon Sanomista.

– Helmikuussa vaihdoimme taitto-ohjelmat ja otimme käyttöön uuden ulkoasun. Samalla Savon Sanomat ja Keskisuomalainen ottivat lisäksi käyttöön ennakoivan taiton, josta Karjalaisella oli jo hyviä kokemuksia. Myös organisaatioita muokattiin uutta tuotantotapaa vastaavaksi, Raatikainen kertoo.

Lehtien keskinäisenä tavoitteena oli Raatikaisen mukaan syventää, lujittaa ja helpottaa sitä yhteistyötä, jota on sekä juttu- ja sivuvaihdon parissa harjoiteltu jo useiden vuosien ajan.

– Alun perin ajattelimme, että toteuttamalla suuren projektin yhdessä voimme myös jakaa työmäärän kolmeen osaan ja kopioida kaikki tulokset toisillemme. Koska ydinryhmä kuitenkin työskenteli eri paikkakunnilla ja itsenäisissä järjestelmissä, joitakin asioita oli pakko toteuttaa lehtikohtaisesti, Raatikainen kertoo matkan varrella ilmenneistä yllätyksistä.

Kuitenkin Raatikaisen mukaan työ sujui kaikkineen helposti.

– Meillä oli yhteinen tavoite. Lisäksi uuden luominen on hauskaa! Inhimillisen työn suuri määrä kuitenkin yllätti meidät – jälleen kerran, hän toteaa.

– Maakuntalehdet säilyttävät oman identiteettinsä, vaikka ne toteuttaisivatkin tuotantotekniikkaan ja materiaalin vaihtoon liittyviä ratkaisuja yhdessä. Lehtien välinen yhteistyö tulee laajenemaan entisestään, ja odotan innolla aikaa, jolloin sitä tehdään myös kansainvälisesti, Raatikainen summaa sitä, millaisia tulevaisuudennäkymiä nyt tehdyt ratkaisut tuovat lehden tekemiseen.

Share: