M-real haluaa jätejunan

8.10.2008 09:48Uutiset » Toimiala

Jo neljän vuoden päästä voi Helsingistä Lohjalle puksuttaa päivittäin pääkaupunkilaisten jätteillä lastattu juna. Näin kaavailee paperiyhtiö M-real, joka haluaa pääkaupunkilaisten jätteet jätevoimalansa polttoaineeksi Kirkniemen paperitehtaalle. Se sijaitsee Lohjalla.

M-Realin kaavailut mullistaisivat Helsingin jätehuollon. M-realin jätejuna toisi pääkaupunkiseudulle ainakin yhden jätteiden kuormausaseman, missä jäteautot kippaisivat lastinsa säiliömäisiin kuljetuskontteihin.

Haisevatko jätteet kaupungilla?

Jätteiden kuormauspaikaksi M-real kaavailee Helsingissä Pasilassa sijaitsevaa Ilmalan ratapiha-aluetta. ”Mitään haisevaa paikkaa siitä ei tulisi”, projektipäällikkö Petri Vesanto lupaa.

VR ja Ratahallintokeskus ovat jo näyttäneet suunnitelmalle vihreää valoa. Helsingin kaupungin suunnitteluvirastossa asia on käsiteltävänä. Vielä ei ole selvää, vaatisiko pääkaupungin jätteiden käsittely Helsingin keskusta-alueella asemakaavamuutosta.

Toinen kuormausasema tulisi Vantaan Hakkilaan. Kolmas voisi olla Espoossa. Sen sijainnista M-realilla ei ole vielä tarkkaa ajatusta.

Vesannon mukaan kuormaus Ilmalassa vähentäisi jäteautojen ajoa kaupungilla 800 000 kilometriä vuodessa. “Kaupungin huolto palaisi kiskoille ja ilmasto hyötyisi”, hän sanoo.

Lohjalle on pääkapungista 60 kilometriä linnuntietä. Jätejuna kulkisi kuitenkin Lohjalle Hyvinkään ja Riihimäen kautta ja loppumatkan Hanko-rataa pitkin. Jätteiden matka Lohjalle pidentyisi kiskoja pitkin sataan kilometriin.

Kiskojakin ilmastoystävällisempänä pidettyä jätteiden laivausta M-Realissa ei ole harkittu.

Lohjalla kaikki valmiina jätevoimalalle

M-realin kaavailemassa jätejunassa on 30–40 vaunua. Puoli kilometriä pitkään jätejunaan mahtuisi tuhat tonnia pääkaupunkilaisten tuottamaa jätettä päivittäin.

Lohjalla Kirkniemessä sijaitseva jätevoimala tuottaisi prosessihöyryä ja sähköä aikakaus- ja mainospaperien tuotantoon.

M-real haluaa jätteet korvaamaan maakaasun paperitehtaansa energialähteenä. Kirkniemen energiantuotannon hiilidioksidipäästöt pienenisivät jopa 70 prosenttia. Yhtiö voisi ostaa vähemmän hiilidioksidin päästöoikeuksia.

Yhtiö haluaa myös eroon kallistuvasta maakaasusta. YTV päinvastoin maksaisi M-Realille jätteiden poltosta.

Jätevoimalan rakentamisen yhtiö aloittaa jo ensi vuonna, jos YTV valitsee sen jätevoimalansa toteuttajaksi vuoden lopulla. Voimala käynnistyisi jo vuonna 2012. Investointi olisi 150 miljoonaa euroa.

Jätevoimalasta tulisi jalkapallokentän kokoinen ja 40 metriä korkea. Sen tontti on jo tyhjennetty M-realin Kirkniemen paperitehtaan vieressä. Lohjan kaupunginvaltuusto on hyväksynyt asemakaavamuutokset.

[Lähde: Tekniikka & Talous]

Share: