Lehtijakelun tulevaisuudesta eri näkemyksiä

24.2.2014 09:19Uutiset » Toimiala

Lehtijakelun järjestäminen tulevaisuudessa on medioille ydinkysymys, josta on monenlaisia näkemyksiä. Aikakauslehtiä edustava Aikakausmedia haluaa pitää tilaushinnat kuluttajille kohtuullisina vähentämällä postin viikoittaisia jakelupäiviä. Sanomalehdet ja Sanoma haluavat sen sijaan pitää kiinni viisipäiväisestä jakelusta.

Aikakauslehtien jakelu voitaisiin Aikakausmedian mukaan toteuttaa kahdella tai kolmella viikoittaisella jakelupäivällä. Tilaajan näkökulmasta tämä tarkoittaisi aikakauslehtien ilmestymistä jatkossa kahtena tai kolmena viikonpäivänä.

Aikakausmediaan kuuluva Sanoma sanoutuu irti tästä ehdotuksesta, mutta kannattaa avointa keskustelua lehtijakelun tulevaisuudesta. Sanoma Media Finlandin toimitusjohtaja Pekka Soinin mukaan Suomeen tarvitaan kattava, laadukas ja kustannustehokas lehtijakelu, joka kykenee tyydyttämään niin lukijoiden kuin lehtikustantajien tarpeet. Lehtijulkaisusta riippuen tämä tarkoittaa niin seitsemänä päivänä viikossa ilmestyviä ja jaettavia sanomalehtiä kuin harvemmin ilmestyviä päivälehtiä ja aikakauslehtiä.

Postilaissa säädetty viisipäiväinen jakelu on ehdottomasti säilytettävä koko maassa. Se takaa kansalaisille tasa-arvoisen tiedonsaannin asuinpaikasta riippumatta. Päivälehtien liiketoiminnalta katoaa pohja, jos lehden jakelu tilaajille rajoitettaisiin vain kahteen tai kolmeen päivään viikossa, sanoo Sanomalehtien Liiton puheenjohtaja, Keskisuomalainen Oyj:n toimitusjohtaja Vesa-Pekka Kangaskorpi.

Kuva: Lehtien varhaisjakelua, Itella.

Share: