Kalevan kuvakokoelma Journalistiselle kuva-arkistolle

26.9.2014 08:25Uutiset » Toimiala

Oululainen sanomalehti Kaleva on lahjoittanut 1,5 miljoonan historiallisen kuvan kokoelmansa Museoviraston Kuvakokoelmien Journalistiselle kuva-arkistolle JOKA:lle. JOKA tarjoaa kuville asianmukaiset säilytysolosuhteet ja tuo digitoimalla kuvia verkkoon kaikkien kiinnostuneiden katseltavaksi.

Kalevan historiallisessa lehtikuvakokoelmassa on arviolta 1,5 miljoonaa kuvaa. Ne kertovat mm. poliittisesta historiasta, urheiluhistoriasta ja tapahtumahistoriasta pohjoisen Suomen näkökulmasta. Kalevan kuvakokoelman ydin on 225 valokuva-albumia, joissa on runsaat 23 000 lehtikuvaa, ja niiden originaalinegatiivit. Vanhimmat negatiivit ovat lasinegatiiveja 1930-luvulta. Uusimmat negatiivit ovat 1990-luvulta.

Journalistinen kuva-arkisto JOKA perustettiin vuoden 2014 alussa Museoviraston Kuvakokoelmat-yksikön yhteyteen. JOKA säilyttää ja julkaisee lehtikuvakokoelmia. Se turvaa merkittävien lehtikuvaajien ja sanoma- ja aikakauslehtien kuvakokoelmien säilymisen yhdessä muiden museoiden ja arkistojen kanssa.

Kuvassa ennätyslohi 32,6 kiloa Muhoksella 1928. Kuvaaja Martti Kesäniemi.

Share: