Tapahtumakalenteri

  1. Düsseldorf

    Drupa 2024

Julisteesta syntyi palkittu roskakalakampanja

10.4.2019 10:17Uutiset » Toimiala
Pidä Saaristo Siistinä ry on levittänyt Suomen Roskakalat -julisteita Roope-satamiin ja rannikon lisäksi myös sisävesistöillä. Kuva: Pidä Saaristo Siistinä ry.

Yhdestä julisteesta liikkeelle lähtenyt Suomen Roskakalat -kampanja on palkittu mm. 2019 Vuoden mainos -kilpailun Grand Prixillä. Oivaltava, lähes nollabudjetilla toiminut kampanja on hyvä esimerkki graafisen suunnittelun mahdollisuuksista nostaa esiin tärkeitä aiheita.

Kampanja lähti liikkeelle AD ja copywriter Kuisma Väänäsen ja copywriter Akseli Kouvon keksimästä Suomen roskakalat -konseptista, jossa merten muoviroskasta on tyylitelty erilaisia kalahahmoja. Konsepti sai kunniamaininnan Vuoden mainos -kilpailussa 2018.

Suunnittelijat saivat Pidä Saaristo Siistinä ry:n innostumaan asiasta, ja näin syntyivät yhdessä julisteet ja ensimmäiset lehtimainokset, Väänänen kertoo. Yhdistys on levittänyt julisteita Roope-satamiin ja rannikon lisäksi myös sisävesistöillä.

Kampanjassa on tehty myös ns. “keräilypeli” yhdistyksen sivuille, Roskakalalivelähetys Facebookissa sekä alkuperäisestä julisteesta muokattu versio viidesluokkalaisten oppikirjaan.

Kampanjan alkuperäinen juliste.

– Alkuperäinen juliste on koko kampanjan sydän. Roskakalat on pöhissyt somessa, mm. useampi ministeriö kesällä jakoi Roskakalaliven, ja lisäksi se on huomioitu myös useammassa mediassa. Sinänsä ihan siistiä, koska käytännössä koko projekti on tehty talkoovoimin nollabudjetilla. Aihe vain on ollut monelle niin tärkeä, että ovat lähteneet mielellään mukaan, Väänänen sanoo.

Kampanja kertoo mm. sen faktan, että tupakantumppi on kaikilla maailman merillä ja rannoilla yleisin roskatyyppi – niin myös Itämerellä ja Suomessa. Suomen rannoilta löytyy noin 300 tumppia jokaista sataa metriä kohden. Myös tupakantumppi sisältää muovia. Filtteri on selluloosa-asetaattia, jonka hajoaminen mikromuoveiksi voi kestää olosuhteista riippuen yli 10 vuotta. Tupakka sisältää yli 400 kemikaalia, joista n. 100–200 on ihmisille haitallisia.

Share: