Hiilijalanjäljen laskenta kiinnostaa

22.12.2020 13:29Uutiset » Toimiala
Sähköyhtiö PKS kertoo asiakaslehtensä olevan hiilineutraali painotyö. Kuva: PKS.

Hiilineutraali painaminen kiinnostaa monia painotuotteiden ostajia. Mielenkiinto ympäristöasioita kohtaan on nousussa, ja se näkyy myös hiilijalanjäljen laskentajärjestelmän suosiossa. ClimateCalc-sertifikaatin on saanut 12 uutta painotaloa tänä vuonna Pohjoismaissa ja Baltiassa.

ClimateCalc on työkalu, jonka avulla painotalo voi laskea koko tuotannon ja yksittäisen painotyön hiilidioksidipäästöjen määrän standardoidulla tavalla. ClimateCalc laskee painotuotteen hiilijalanjäljen elinkaariarviointiin perustuen. Järjestelmälisenssien määrä on kasvanut tänä vuonna 30 %, ja lisenssin hankki 21 uutta yritystä.

Painotuotteen hiilijalanjäljen laskemisessa tarvitaan tietoja painotalosta, sen tuotannosta sekä käytetyistä raaka-aineista. ClimateCalc tarkistaa vuosittain yrityksen tuotantodatan perusteella laskelmien oikeellisuuden.

Suomesta sertifikaatin saivat Grano ja UPC Print. Aikaisemmin lisenssin on hankkinut PunaMusta, joka tarjoaa jo hiilineutraalia painamista asiakkailleen. Grano on asettanut tavoitteekseen olla kokonaan hiilineutraali yritys vuoteen 2030 mennessä.

Tanskassa eniten lisenssin haltijoita

Ruotsissa lisenssin hankkineita on nyt 9, Tanskassa 14 ja Norjassa 1. Baltian maissa lisenssi on saanut 4 painotaloa.

ClimateCalc on kansainvälinen graafisen alan liittojen organisaatio, jossa ovat mukana Pohjoismaiden liittojen lisäksi Belgian, Ranskan, Portugalin, Hollannin ja Britannian liitot.

Share: