Etikettien digipainatus pientä mutta kasvavaa

20.9.2017 07:00Uutiset » Toimiala
Karicon digitaalisesti painamia etikettejä. Kuva: Karico.

Digitaalisesti painettujen etikettien osuus markkinoiden arvosta on vasta 9,7 % Euroopassa Finatin tuoreen tutkimuksen mukaan. Se osoittaa kuitenkin jo tekniikan tulleen hyväksytyksi. Etikettien käyttäjät haluavat hyödyntää digitekniikkaa yhä enemmän.

Euroopan etikettimarkkinat ovat Finatin mukaan arvoltaan yli 16 miljardia euroa. Siitä vajaa 10 prosenttia ei ole vielä kovin paljon, mutta kuitenkin prosentin enemmän kuin koko maailmassa. Finatin Digital Label Market Study -tutkimus kertoo alan nykytilanteesta, odotetusta kasvusta vuoteen 2022 mennessä ja tuotannon trendeistä.

Etikettejä käyttävät brändit eivät tutkimuksen mukaan yleisesti vaadi määrättyä painotekniikkaa, digitaalista tai perinteistä, eivätkä tee eroa tooneripohjaisen tai mustesuihkupainamisen välillä. Brändit vaativat kuitenkin yhä enemmän sitä, että etikettien toimittajalla on tarjottavana digitaalista tekniikkaa.

Tooneritekniikkaan perustuva painaminen on nyt vahvoilla, sillä Euroopassa käytössä olevista 2 000:sta digikoneesta 76 % on toonerikoneita ja 24 % mustesuihku- tai hybridikoneita. Mustesuihkukoneiden määrän odotetaan kuitenkin kasvavan nopeammin kuin toonerikoneiden.

Digikoneiden käyttäjät kertoivat, että suurimmat haasteet tuotannossa ovat laitteiden kustannukset, huolloista johtuvat tuotantokatkot ja koneiden vajaakäyttöaste töiden määrän takia.

Finat on kansainvälinen etikettiteollisuuden järjestö.

Share: