Elintarvikeala valopilkku heikossa suhdannetilanteessa

28.4.2020 08:18Uutiset » Pakkaukset
Elintarvikkeiden ja verkkokaupan pakkausten kysyntä pitää yllä mm. aaltopahvipakkausten tuotantoa. Kuva: DS Smith.

Suhdannetilanne on alkuvuonna heikentynyt äkillisesti ja näkymät romahtaneet, kertoo EK:n suhdannebarometri. Myös painoalan suhdannetilanne heikkeni alkuvuonna hyvin voimakkaasti. Pakkausalaa auttaa se, että elintarviketeollisuuden pyörät ovat pyörineet, ja suhdanneodotukset ovat varovaisen toiveikkaat.

EK:n huhtikuun Suhdannebarometrissa suomalaisyritykset arvioivat koronaviruksen iskeneen rajusti suhdannetilanteeseen kevään 2020 aikana. Erityisesti palveluala on ottanut ensivaiheessa ison iskun. Suhdanneodotukset kesää kohden ovat heikot kaikilla päätoimialoilla.

– Koronavirus on laittanut kaikki ennusteet uusiksi ja nyt uidaan syvissä vesissä. Koko suhdannebarometrin 55 vuoden historiassa tämä on äkillisin ja laaja-alaisin pudotus yritysten suhdannenäkymissä. Ensiksi palvelualoille tapahtunut isku on nyt leviämässä myös teollisuuteen ja rakentamiseen lähiviikkojen aikana. Toivottavasti tilanne tasaantuu, sillä investointilama jättäisi Suomeen pitkän jäljen ja vaikeuttaisi merkittävästi palautumista koronakriisistä, Elinkeinoelämän keskusliitto EK:n johtava ekonomisti Sami Pakarinen sanoo.

Painoalan suhdannetilanne heikkeni alkuvuonna hyvin voimakkaasti (saldoluku -89). Tilauskanta on ollut jo pitkään heikko, mutta alkuvuonna tilanne heikkeni vielä selvästi entisestään. Sekä alkuvuoden toteutunut tuotanto että tuotanto-odotus lähikuukausille laskivat hyvin alhaiselle tasolle. Henkilökunnan määrän odotetaan vähenevän erittäin voimakkaasti.

Elintarviketeollisuus varovaisen toiveikas
Pakkausalalle tärkeän elintarviketeollisuuden suhdanneodotukset ovat varovaisen toiveikkaat monista muista aloista poiketen. Alkuvuonna alan tuotannon määrä oli hieman keskimääräisen tason yläpuolella ja tuotannon hienoista kasvua odotetaan myös lähikuukausille.

Paperiteollisuuden suhdannetilanne on yhä heikko (saldoluku -36). Tilauskanta on yhä jonkin verran alle normaalitason. Tuotannon supistuminen jatkui alkuvuonna. Suhdannenäkymät ovat heikentyneet alkuvuoden aikana merkittävästi.

Share: