Eduskunta hyväksyi lehtiveron ensimmäisessä täysistunnossa

16.11.2011 17:00Uutiset » Toimiala

Eduskunta hyväksyi lakiesityksen sisällön sanoma- ja aikakauslehtien tilausten arvonlisäveron korotuksesta yhdeksään prosenttiin ensimmäisessä täysistuntokäsittelyssä tänään keskiviikkona. Lain hyväksymisestä tai hylkäämisestä päätetään lopullisesti toisessa käsittelyssä.

Viestinnän Keskusliitto uskoo, ettei lehtitilausten arvonlisäveron korotus tuo hallituksen tavoittelemaa verotuottojen kasvua vaan muutos vauhdittaa työpaikkojen katoamista lehti- ja painoalalta. Media-ala arvioi, että veronkiristyksen myötä lehti- ja painoalalta katoaa 2500 työpaikkaa, minkä lisäksi työllisyys heikkenee lehtien jakelussa ja paperiteollisuudessa.

– Olemme pettyneitä lehtitilausten verotuksen kiristämiseen. Hallitus toimii lyhytnäköisesti, sillä nyt tehtyä virhettä ei myöhemmin voi korjata, toteaa Viestinnän Keskusliiton toimitusjohtaja Valtteri Niiranen.

Liittyessään Euroopan unionin jäseneksi Suomi neuvotteli lehtitilaukset arvonlisäveron ulkopuolelle. Kun aikakaus- ja sanomalehtien tilaukset siirretään 9 prosentin verokantaan vuoden 2012 alusta lukien, paluu nollaverokantaan ei VKL:n mukaan enää ole mahdollista yhteisön oikeuskäytännön nojalla.

Hallitus arvioi lehtien arvonlisäveron tuottavan noin 90 miljoonan euron vuotuiset verotulot.

– Arvio on täysin ylimitoitettu ja perustuu virheellisiin oletuksiin. Verotuotto voi kääntyä jopa negatiiviseksi, Niiranen sanoo.

Share: