Tapahtumakalenteri

  1. Düsseldorf

    Drupa 2024

Vuoden Huiput 2020 -kilpailu käynnistyy

2.12.2020 10:20Uutiset » Tapahtumat
Grafian Vuoden Huiput 2020 -kilpailun ylituomari on Aalto-yliopiston apulaisprofessori Arja Karhumaa. Kuva: Grafia.

Grafian Vuoden Huiput 2020 -kilpailu käynnistyy. Aalto-yliopiston apulaisprofessori Arja Karhumaa luotsaa 61-henkisen luovista suunnittelijoista koostuvan tuomariston työskentelyä. Jokeri-sarjaan voi tänä vuonna ehdottaa veloituksetta muiden tekemiä esimerkillisiä ja edistyksellisiä töitä.

Kilpailun ylituomariksi valittu graafinen suunnittelija Arja Karhumaa on Aalto-yliopiston visuaalisen viestinnän muotoilun apulaisprofessori ja maisteriohjelman johtaja. Opettamisen rinnalla hän on keskittynyt julkaisusuunnitteluun ja kirjoittamiseen sekä niitä uudistavaan kriittiseen muotoiluun ja tutkimukseen. Hän on työskennellyt suunnittelu- ja mainostoimistoissa sekä yrittäjänä, ja toiminut monissa tuomarointitehtävissä Suomessa ja ulkomailla.

Arja Karhumaa kysyy, onko juuri nyt tärkeää kilpailla:

– Tarjoan tämänvuotisen kilpailun teemaksi huolenpidon. Mitä tarkoittaisi kilpailla ja samaan aikaan pitää huolta? Raskas vuosi on osoittanut, kuinka monin eri tavoin olemme yhteydessä toisiimme ja ympäristöömme, ja toisaalta ihmiset kohtaavat yhä useammin vain medioiden kautta. Siksi visuaalinen viestintä ja mainonta ovat aina jonkinlaista maailmointia: luovan suunnittelun tuloksilla rakennetaan jatkuvasti esityksiä siitä, millainen maailma on ja millaiseksi sen haluaisimme tehdä. Rohkaisen jokaista tuomaristoa keskustelemaan siitä, minkälaista maailmointia milläkin suunnittelun alueella tehdään. Mistä seikoista pitäisi pitää parempaa huolta? Mitä haluamme lisää?

Ylituomarin valitsema Jokeri-sarja nostaa tarkasteltavaksi yhden luovan suunnittelun osa-alueen. Tänä vuonna Jokeri-sarjassa on avoimet ovet ja se on osallistujille ilmainen.

– Haastan kaikki ilmoittamaan kilpailuun jonkun muun tekemän työn tai teon, vaikka sellaisenkin, jonka tekijää ei tiedä. Kehotan suunnittelijoita katsomaan ympärilleen: mitä tai ketä kilpailussa ei ole tavallisesti nähty? Mitä pitäisi nähdä? Tärkeitä viestinnällisiä tekoja tehdään nykyään kaikkialla, ei vain luovan suunnittelun ammattilaisten sisäpiireissä. Tämä sarja siis haastaa katsomaan kauempaa ja osoittamaan johonkin, mistä ala voisi oppia, ylituomari Karhumaa kehottaa.

Vuoden Huiput 2020 -kilpailu käynnistyy 4.1.2021 ja töiden sisäänjättö päättyy 22.1. klo 17. Kilpailun tuomarointi toteutetaan tänä vuonna etänä. Huiput Creative Festival järjestetään virtuaalisena 4.3.2021.

Share: