UPM:n keskusarkisto auki yleisölle

22.8.2012 13:58Uutiset » Tapahtumat

UPM_arkisto_Ari Siren

UPM:n Valkeakosken keskusarkistoon on tallentunut suomalaisen metsäteollisuuden historia aina 1500-luvulta lähtien. Nyt arkisto avautuu yleisölle. Se tapahtuu maanantaina 27. elokuuta klo 9-16. Yhteensä 14 hyllykilometriä hyllyjä kokoaa mm. laajan valokuva- kokoelman, karttoja, piirustuksia sekä historiallisia asiakirjoja. Arkiston tehtävänä on toimia UPM:n Suomen toimintojen keskusarkistona ja UPM:n historiallisena arkistona, joka on avoinna tutkijoille.

UPM:n asiakirjahallinnon päällikkö Ari Sirén (kuvassa) kertoo, että yli miljoonan kuvan kokoelmasta näkyy hyvin murros, jota suomalainen metsäteollisuus on kokenut. Kuviin ei ole taltioitunut ainoastaan UPM:n ja sen edeltäjäyhtiöiden historia vaan materiaalia löytyy myös kaikista muistakin merkittävimmistä suomalaisista metsäyhtiöistä. Vanhin arkiston valokuva on vuodelta 1858.

Arkistomateriaali keskittyy erityisesti UPM:n vahvoille toiminta-alueille, kuten Itä- ja Keski-Suomeen. Vanhimmat dokumentit liittyvät esimerkiksi yhtiön omistamiin tiloihin ja koskiosuuksiin. On kauppakirjoja, verokuitteja ja muita tärkeitä asiakirjoja. Esillä on myös muun muassa vanhaa konttorikalustoa sekä yhtiön omistamia taideteoksia.

Urheilun tukemista ja vahvoja suhteita valtionjohtoon

Tehtaan kentillä -näyttely esittelee valokuvin Yhtyneiden Paperitehtaiden rakennuttamia urheilu- ja liikuntapaikkoja aina 1900-luvun alusta 1970-luvulle. Urheilupaikkojen lisäksi esillä ovat urheilijat ja tehtaan omat urheilukilpailut.

Yhtyneet Paperitehtaat järjesti mestaruuskisoja, joista ammattiurheilu-uralle ponkaisi monia merkittäviä hiihtäjiä, jalkapalloilijoita ja yleisurheilijoita. Yhtyneiden paperitehtaiden urheilijat saavuttivat 1950- ja 1960-luvuilla kuusi olympiakultaa ja tekivät neljä maailmanmestaruutta.

– Tuon ajan tunnetuimpia ”yhtyneläisiä” urheilijoita olivat hiihtäjät Veikko Hakulinen, Väinö Huhtala ja Urpo Korhonen sekä juoksijat Olavi Salonen ja Jouko Kuha. Monella heistä oli kytkös paperialaan ammattinsa tai sukulaissuhteidensa kautta, Sirén kertoo.

Suomen metsäyhtiöillä on ollut vahvat suhteet Suomen valtionjohtoon. Esimerkiksi Marsalkka C. G. Mannerheimin isä oli Kuusankoski-yhtiön perustaja, ja presidentti J.K.Paasikivi taas Walkiakoski osakeyhtiön ja Yhtyneiden Paperitehtaiden merkittävä osakas.

Tehdaspaikkakunnilla vieraili menneinä vuosikymmeninä erityisen paljon valtiovieraita, jotka halusivat tutustua suomalaiseen teollisuuteen. Ulkomaisia vierailijoita tuli niin Neuvostoliitosta kuin lännestäkin. Esimerkiksi Ison-Britannian pääministeri Harold Macmillan vieraili Valkeakoskella 50 vuotta sitten.

Arkiston osoite Valkeakoskella on Lempääläntie 18 B.

Share: