Puuhun leikattu – käsin painettu

11.1.2011 12:00Uutiset » Tapahtumat

Paivalehdenmuseo

Päivälehden museossa on maaliskuun 27. päivään 2011 asti esillä Suomen varhaisesta kirjapainotekniikasta ja kirjapainotaituri Daniel Medelplanin elämäntyöstä kertova näyttely “Puuhun leikattu – käsin painettu”. Näyttelyssä on nähtävänä mm. suomalaisia kirjaharvinaisuuksia, jotka ovat lainassa Kansalliskirjaston Reenpää-kokoelmasta. Näyttelyyn liittyen museo järjestää helmikuun puolivälissä neljän luennon sarjan. Luennoitsijat ovat alansa johtavia suomalaisia asiantuntijoita.

Luentosarjan aloittaa tiistaina 8. helmikuuta VTM ja teologian kunniatohtori Anna Perälä, jonka luennon otsikkona on ”Kuvia ja koristeita – puupiirrokset Suomen vanhimmissa julkaisuissa”. Keskiviikkona 9. helmikuuta dosentti, teologian tohtori Tuija Laine luennoi kirjan varhaisvaiheista Suomessa 1600- ja 1700-luvuilla.

Seuraavan viikon torstaina 17. helmikuuta luennon aiheena on paperinvalmistuksen historia. Siitä luennoi filosofian tohtori, Kansallisarkiston kehittämispäällikkö István Kecskeméti. Luentosarjan päättää Renvall instituutin johtaja, filosofian tohtori Lars-Folke Landgrén. Hän luennoi suomalaisen sanomalehdistön kehityksestä 1800-luvulla, jolloin lehtien painatuksessa siirryttiin gutenbergilaisesta painintekniikasta pikapainokoneisiin. Seuraava kehitysvaihe olikin sitten siirtyminen rotaatiokoneisiin. Ensimmäinen sanomalehtirotaatio otettiin Suomessa käyttöön vuonna 1896.

Neljän luennon sarja yhdistettynä museon Puuhun leikattu – käsin painettu -näyttelyyn on tuhti tietopaketti tiedonvälityksen alkujuurista. Kaikki luennot alkavat kello 17 ja niihin on vapaa pääsy.

www.paivalehdenmuseo.fi

Share: