Kirjamessut käyntiin tänään

22.10.2009 10:22Uutiset » Tapahtumat

Tänään alkaneet Helsingin kirjamessut kokoaa jälleen lukuisat kauno- ja tietokirjailijat, tutkijat, tiedemiehet, poliitikot ja monet muut Helsingin Messukeskukseen neljäksi päiväksi. Helsingin Messukeskuksen kulttuuritarjontaa täydentää ensimmäistä kertaa järjestettävä Helsingin musiikkimessut. Viini, ruoka & hyvä elämä järjestetään kirjamessujen rinnalla jo kolmatta kertaa. Messut ovat käynnissä torstaista sunnuntaihin.

Neljän messupäivän aikana kirjamessujen ohjelmalavoilla esiintyy yli 1000 esiintyjää ja ohjelmanumeroita on lähes 700. Näytteilleasettajia on lähes 300 ja kustantajien ja kirjakauppojen ja erilaisten yhteisöjen osastoilla on lisäksi noin 300 ohjelmanumeroa.

Kirjamessujen teema on Pentti Saarikosken vuonna 1962 ilmestyneen runokokoelman nimi Mitä tapahtuu todella. Teema tiivistää oleellisesti sen, mistä kirjallisuudessa on kysymys. Kirjallisuus, sekä kauno- ja tietokirjallisuus heijastaa tätä päivää, kertoo missä menemme, selittää uudestaan menneisyyttä ja näyttää viitteitä tulevasta.

Työministeri, runoilija Anni Sinnemäki ja Ruotsin kulttuuriministeri Lena Adelsohn Liljeroth avaavat kirjamessut torstaina 22.10. klo 11.00 Aleksis Kivi -lavalla. Avajaisohjelmana kuullaan osa M.A. Nummisen musiikkiteoksesta Svenskans kraft. Tilaisuuden lopuksi jaetaan Suomen Messusäätiön Rakkaudesta kirjaan -tunnustuspalkinto.

Ruotsi teemamaana

Ruotsi on kutsuttu kirjamessujen teemamaaksi juhlistamaan merkkivuotta 1809. Ruotsilla on messuilla 160 m2:n yhteisosasto, jossa on mukana 27 näytteilleasettajaa, kustantajia ja yhteisöjä. Messuilla esiintyy yli 30 ruotsalaista kauno- ja tietokirjailijaa sekä yhteiskunnallista vaikuttajaa. Merkkivuotta 1809 käsitellään sekä suomalaisten että ruotsalaisten historiantutkijoiden uusien teosten pohjalta. Ruotsista keskusteluun osallistuu mm. professori Torkel Jansson. Valtioneuvoston kanslia on myös mukana kertomassa Merkkivuosi 1809 -hankkeesta.

I.K. Inhan valokuvanäyttely

Helsinki – valon kaupunki. I.K. Inhan valokuvia 1900-luvun alun Helsingistä -näyttely on esillä kirjamessujen aikana Mika Waltari -lavan vieressä. WSOY:n tuoman näyttelyn valokuvat olivat esillä ensimmäistä kertaa viime keväänä.

Linkki: www.finnexpo.fi/kirja/

Share: