Ricoh Pro C7110SX

7.5.2015Laitetestit » Docus
Ricoh Pro C7100 -sarjan suositeltu kuukausivolyymi on noin 700 000 arkkia.
Ricoh Pro C7100 -sarjan suositeltu kuukausivolyymi on 30 000 – 140 000 arkkia, maksimissaan noin 240 000.

Ricoh Pro C7100 -laitesarja avaa uusia mahdollisuuksia digitaalipainettuihin painotuotteisiin. Lisävärioptio ja pitkä arkki antavat mahdollisuuksia erottautua.

Ricohilla on Pro C7100 -sarjasta yhteensä kahdeksan eri versiota, perusmalli Pro C7100:sta malliin Pro C7110SX. Laitteissa on kolme keskeistä muuttujaa: nopeus, skannausmahdollisuus ja lisävärioptio. Ensinnäkin on kaksi nopeutta, 7100 tulostaa 80 sivua minuutissa ja 7110 tekee 90 sivua minuutissa. S tarkoittaa, että koneessa on skannaustoiminto ja X kertoo, että koneella voidaan tulostaa viidellä värillä. Näiden valintojen lisäksi Pro C7100 voidaan varustaa monilla erilaisilla paperinsyöttövaihtoehdoilla ja jälkikäsittelylaitteilla, joten kone on hyvin joustava tuotantolaite.

VIIDEN VÄRIN MAHDOLLISUUDET. Näkyvin ominaisuus on mahdollisuus tulostaa viidellä värillä. Tällä hetkellä se tarkoittaa peittovalkoista tai lakkaa muistuttavaa väritöntä väriä (Toim.Huom. myöhemmin on tullut saataville myös neonkeltainen ja neonpinkki). Viides väri on viimeisenä CMYK-värien jälkeen, mikä on loogista, koska väriä käytetään lakan tapaan tai peittovalkoisena läpikuultaville materiaaleille. Jos haluat käyttää valkoista väriä pohjana, esimerkiksi värillisellä paperilla kuvan taustana, täytyy arkki tulostaa kahteen kertaan. Ensin valkoinen väri pohjalle ja sitten CMYK sen päälle. Näin avautuu monia mahdollisuuksia erottautua ja lisätä painotuotteeseen sellaista, joka ei ole ollut mahdollista arkkidigipainokoneilla.

Tämä saattaa kuulostaa monimutkaiselta, mutta Ricoh on miettinyt asiaa. Jos haluat vain valkoisen kuvan alle tai kirkkaan päälle, osaa ohjelmisto erottaa vain nämä elementit. Yksinkertaisella käskyllä luodaan sen jälkeen malli valkoista tai väritöntä tooneria varten. Jos tarvitaan monimutkaisempia tuotteita, on Ricoh kehittänyt askel-askeleelta-oppaat (yhden valkoiselle ja toisen lakalle) erilaisia painotuotteita varten, joissa käytetään viidettä väriä.

Valkoinen väri ja lakka tuovat digipainotuotteeseen uudenlaisia mahdollisuuksia. Kuvassa on tulostettu valkoinen väri mustalle paperille ja grafiikka on viimeistelty lakka-aineella.
Valkoinen väri ja lakka tuovat digipainotuotteeseen uudenlaisia mahdollisuuksia. Kuvassa on tulostettu valkoinen väri mustalle paperille ja grafiikka on viimeistelty lakka-aineella.

STRUKTUROITU MATERIAALI. Ricoh on kehittänyt edelleen fuuseriyksikköä, jotta strukturoidulle materiaalille saadaan parempi tulostuslaatu. Hihna on pehmeämpi, minkä ansiosta väripartikkelit tunkeutuvat syvemmälle paperin epätasaisuuksiin. Sama tekniikka löytyy myös muista, merkittävästi kalliimmista digipainokoneista. Tämän lisäksi koneessa on niin sanottu AC/DC-moduuli, joka paperityypistä riippumatta puristaa värin paperiin vaihtelevalla voimalla. Tekniikan ansiosta on mahdollista tulostaa esimerkiksi canvas-kuvioiselle paperille. Verrattuna aikaisempiin Ricoh-malleihin, voi C7100:lla tulostaa entistä useammille materiaaleille. Kahden edellä mainitun parannuksen lisäksi on kiinnityslämpötilaa laskettu 20 celsius-asteella.

TULOSTUS REUNAAN ASTI. Ricoh Pro C7100 selviää myös tulostuksesta arkin reunaan asti. Ja jos käytössä on in-line etureunan leikkuri, tulevat esitteet valmiina tulostimesta. Kovin monet tulostimet eivät voi tulostaa arkin reunaan, koska yli menevät väripartikkelit palavat kiinni hihnaan ja tahrivat seuraavan arkin. Ricoh ratkaisee ongelman tekniikalla nimeltään ”Fusing Belt Smoother”, joka ”hioo” pois kiinni palaneen materiaalin.

YLI METRIN TULOSTEITA. Laite voidaan myös varustaa syöttöalustalla, jonka nimi on banner tray. Tämä asennettuna on mahdollista tulostaa 730 x 330 mm formaattia. Jos haluat tulostaa kaksipuolisia julisteita, tarvitset Pro C9100 -koneen. C7100 voidaan varustaa myös ohisyöttöalustalla. Sen avulla on mahdollista tulostaa jopa 1260 mm pitkiä yksipuoleisia julisteita.
Myymäläkäyttöön tarkoitettujen pitkien julisteiden lisäksi on mahdollista tulostaa kuusisivuisia kerien taitettuja esitteitä.

POSTILÄHETYKSET. Ricoh on yhdessä ruotsalaisen Formatecin kanssa kehittänyt ainutlaatuisen sovelluksen nimeltään Print & Seal. Konsepti on täydellinen työnkulku yksilöllisiä postilähetyksiä varten. Siihen kuuluu tulostus, kuorittaminen ja liimaus. C4-kokoisen kuoriratkaisun avulla on mahdollista kuorittaa jopa kymmenen A4-arkkia yhteen kuoreen, jossa kuori on taitettu ja liimattu SRA3-arkista.

Aluksi tulostetaan SRA3-arkille osoite yhdelle puolelle ja kuoren sisäpuolelle jäävään reunaan rivi väritäpliä. Sitten arkki taitetaan ja tehdään valmiiksi A4-arkkia varten, jonka kuori tulee sisältämään. Sitten tulostetaan A4-arkki ja laitetaan taitetun SRA3-arkin sisälle. Sen jälkeen tapahtuu jotakin mielenkiintoista. Kuori on melkein valmis, liimaamista lukuun ottamatta. Mutta liimaamisen sijasta Print & Seal -yksikkö lämmittää reunat, joissa ylimääräiset väripisteet sijaitsevat. Niitä lämmitetään riittävästi muodostamaan eräänlainen liima – täysin riittävä vastaanottajalle lähettämistä varten. Lopuksi perforoidaan lähetyksen reunat vastaanottajan helposti avattaviksi.

Print & Seal -tekniikkaa voidaan käyttää myös A4-arkille, joka taitetaan kerien. Lopputulos on perforoitu kuori kooltaan 10 x 21 cm.

Uudella Print & Seal -tekniikalla voidaan valmistaa kirjekuoria suoraan A4-arkista. Liimausta muistuttava kuoren kiinnitys tapahtuu laitteen omalla väriaineella.
Uudella Print & Seal -tekniikalla voidaan valmistaa kirjekuoria suoraan A4-arkista. Liimausta muistuttava kuoren kiinnitys tapahtuu laitteen omalla väriaineella.

RIPPI SUUREEN TUOTANTOON. Ricoh Pro C7100 voidaan varustaa kahdella ripillä, molemmat Fieryltä. Ricoh-ympäristössä ne ovat nimeltään E43A ja E83A. Jälkimmäisessä on suurempi prosessoriteho ja kehittyneemmät ohjelmalliset toiminnot. Jos käytössä on useampia Ricoh-tulostimia, voidaan niitä käyttää verkossa ja koneita voidaan ohjata samalla ripillä. Tämä tarkoittaa myös sitä, että suuremmassa kokoonpanossa voi olla yksi suuri rippi keskitettynä työhevosena ja pienemmät rippiversiot kullakin tulostimella.

TULOSTUSTARKKUUS JA YKSITYISKOHDAT. Pro C7110sx:n erottelutarkkuus on 1200 x 4800 dpi, mikä poikkeaa jonkin verran viimeksi testattujen Xeroxin ja Konica Minoltan 2400 x 2400 dpi ja 1200 x 1200 dpi tarkkuuksista. Kun vertaamme tekstin tarkkuutta näillä kolmella tulostimella, emme havaitse mitään eroa. Kaikki tulostavat luettavaa yhden pisteen tekstiä sekä kahden pisteen negatiivitekstiä suunnilleen samalla laadulla. Viivaparien testissä Ricoh Pro C7110sx selviää 300 lpi:stä ilman ongelmia, mutta 350 lpi vaikuttaa olevan liikaa.

Jopa yhden pistekoon teksti on luettavissa. Kahden pisteen negateksti tulostuu jo erittäin tarkasti.
Jopa yhden pistekoon teksti on luettavissa. Kahden pisteen negateksti tulostuu jo erittäin tarkasti.
Linjatiheystestissä laite pärjää hyvin 300 lpi:hin asti, mutta 350 lpi on liikaa.
Linjatiheystestissä laite pärjää hyvin 300 lpi:hin asti, mutta 350 lpi on liikaa.

 

KUVAT JA VÄRINHALLINTA. Kuten aikaisempien testiemme yhteydessä olemme maininneet, on tooneritekniikan kehitys parantanut yksityiskohtien tarkkuutta ja värien tasaisuutta tulosteissa. Ricoh Pro C7110sx ei ole mikään poikkeus tässä suhteessa. Testitulosteet Altona Testsuiten ruudullisilla hameilla tuottavat eri asteisia moiré-kuvioita. Paras tulos syntyy 200 dpi pisterasterilla, tämän tulostimen kanssa yleensä käytettävän viivarasterin sijasta. Tällä valinnalla häviää moiré lähes kokonaan. Tasaiset väripinnat ja värinhallinta ovat laitteella odotetun mukaisia.

Ricohin laitteessa voidaan käyttää sekä linja- että pisterasteria.
Ricohin laitteessa voidaan käyttää sekä linja- että pisterasteria.

VÄRIREKISTERI JA KOHDISTUS. Värirekisteri säädetään automaattisesti tietyin väliajoin tai tarpeen mukaan. Se toimii erittäin hyvin, minkä näimme, kun ensimmäinen tulosteemme sisälsi useita laatuongelmia joidenkin mekaanisten osien vaihdon jälkeen. Kun valitsimme rekisterin automaattisen säädön, korjaantui kaikki silmänräpäyksessä. Testimme loppuaikana emme havainneet värirekisterissä mitään ongelmia.

Etu- ja takapuolen välinen kohdistus on manuaalinen prosessi, jossa voidaan muuttaa useita parametreja, esimerkiksi kutistumista. Kun teet säädön, talletetaan tiedot paperiformaatin nimelle ja saadaan käyttöön seuraavalla kerralla, kun käytät juuri samaa paperia.

Testimme teki osaava operaattori, joka korjasi nopeasti yli yhden millimetrin kohdistusvirheen. Kokemattomalle käyttäjälle se saattaa toki olla vähän vaikeaa. Tämän vuoksi Ricoh kehittää jatkuvasti perusasetuksia eri paperityypeille. Nämä päivitetään huoltokäyntien yhteydessä. Muuten Ricoh takaa kohdistustarkkuuden +/- 0,4 mm.

Värien välinen kohdistus on hyvällä tasolla, vaikka kuvassa on nähtävissä pientä heittoa syaanin ja magentan välillä.
Värien välinen kohdistus on hyvällä tasolla, vaikka kuvassa on nähtävissä pientä heittoa syaanin ja magentan välillä.

TULOSTUSNOPEUS JA JOHDONMUKAISUUS. Ricoh Pro C7110sx tulostaa teknisten tietojen mukaan 90 A4-arkkia minuutissa, aina 300 gramman paperiin asti. Testissämme mittasimme tulostusnopeudeksi 83,3 ja 90 arkkia minuutissa. Ero johtui sisäisestä laadun säädöstä, jota olemme usein nähneet tämän luokan tulostimissa. Tämä voidaan todennäköisesti hallita esimerkiksi sallimalla suurempi laadunvaihtelu tuotannossa.

Värinhallinta 250 arkin painoksessa pysyy ISO 15311 -standardin sisällä, suurin poikkeama on 2,50 Delta E ja keskimäärin 1,61 Delta E. Emme ole mitanneet kuvien kohdistustarkkuutta arkilla, koska meillä ei ole välineitä sen mittaamiseen. Ricoh kuitenkin takaa tarkkuuden olevan parempi kuin 0,2 mm.

250 arkin painoksessa Delta E oli keskimäärin 1,61 Delta E ja korkeimmillaan 2,5 Delta E. Tulos on ISO 15311 -standardin sisällä ja näin ollen hyväksyttävä.
250 arkin painoksessa Delta E oli keskimäärin 1,61 Delta E ja korkeimmillaan 2,5 Delta E. Tulos on ISO 15311 -standardin sisällä ja näin ollen hyväksyttävä.

YHTEENVETO. Ricoh Pro C7110sx on mielenkiintoinen tulostin monipuolisuutensa ansiosta ja erityisesti erikoisominaisuuksiensa puolesta. Näitä ovat viides väri ja kuoritusratkaisu Print & Seal. Nämä toiminnot avaavat käyttäjille aivan uusia mahdollisuuksia myydä asiakkaalle lisäarvoa ja saada työstä kenties parempi hinta.
Kone täyttää kaikki peruslaatuvaatimukset huomautuksitta. Myös tulostusnopeus on kilpailukykyinen. Syöttöalustojen ja jälkikäsittelylaitteiden valintamahdollisuudet täyttävät kaikki odotukset ja vähän enemmänkin, esimerkiksi mahdollisuudet pitkien tulosteiden tekemiseen.

Hyvin houkuttelevalla hintatasollaan kone tulee kiinnostamaan monia käyttäjiä ja myös niitä, jotka haluavat tarjota asiakkaalleen uutta lisäarvoa.

_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _

LAITETIEDOT
Valmistaja: Ricoh
Malli: Pro C7110sx
Rippi: Fiery E43A tai E83A
Värit: CMYK + valkoinen/lakka
Paperikoot: Vakio 330,2 x 487,68 mm. Arkin maksimipituus 1260 mm
Grammapainot: 52,3–350 g/m2
Resoluutio: 1200 x 4800 dpi
Suositusvolyymi: 30 000–140 000 painopintaa/kk

NÄIN TESTI TEHTIIN. Testissä käytettiin neljää pdf-tiedostoa eri testejä varten. Laatutesti koostuu 6-sivuisesta tiedostosta, jossa on erilaisia linjaviivapareja, tekstikokoja, värikuvioita ja niin edelleen. Tämän tiedoston avulla arvioimme yleistä kuvanlaatua, resoluutiota ja tekstinlaatua sekä värien päällekkäispainatusta ja kohdistusta.
Toinen tiedosto on yksisivuinen tiedosto, jonka tulostamme etu- ja takapuolelle. Tällä testaamme laitteen rekisterikohdistusta kaksipuoleisessa tulostuksessa.
Kolmas tiedosto on 16-sivuinen taitettu vihkoesite kannella (yht. 20 sivua). Tällä arvioimme vihkotaitetun sivujen kohdistusta sekä tuotannon työnkulkua.
Lopuksi ajamme yhden sivun tiedostoa nopeustestinä.

Tämä testi on julkaistu alun perin Print&Media-lehdessä toukokuussa 2015, nro 4/2015.

Share: