AccurioPress C6085/C6100

Konica Minolta AccurioPress C6100 on yhtiön tuorein lippulaivamalli digipainamiseen. Testissä on pikkuveli C6085.

Konica Minoltan kaksi uutta mallia, C6085 ja C6100, ovat yhtiön uusimmat päivitykset digitaaliseen painamiseen.

Ikään kuin merkiksi kuulumisestaan high-end -tuotantoluokkaan saivat Konica Minoltan uudet tooneripohjaiset C6085/C6100-tulostimet saman sinisen värin kuin yhtiön lippulaivamalli, mustesuihkutulostin AccurioPress KM1. Mutta älä anna huijata itseäsi. Kysymys ei ole vain kosmeettisesta kasvojen kohotuksesta. Vaikka nopeus ei ole kasvanut edeltäjiin (C1085 ja C1100) verrattuna, on ”konepellin alla” tapahtunut merkittäviä muutoksia. Erityisesti neljä asiaa nousee esille.


LAITETIEDOT

Valmistaja: Konica Minolta
Malli: AccurioPress C6085/C6100
Tekniikka: Elektrofotografia
Värit: CMYK, Simitri HD -kuivatooneri
Resoluutio: 1 200 x 1 200 dpi
Max. koko: Leveys 33,7 cm, pituus max. 120 cm.
Median paksuus: 52–400 g
Max. nopeus: 85/100 A4/min

Täysautomaattinen värinhallinta

Ensimmäisenä ja tärkeimpänä Konica Minolta esittelee uuden tavan tehdä tuotannon ICC-profiilit, mistä useimmat ovat pitkään haaveilleet. Kyseessä on täysautomaattinen ratkaisu, joka tapahtuu alle viidessä minuutissa. Väritooneritulostimessa tarvitaan yleensä uusi ICC-profiili, kun vaihdetaan paperia, rasteria tai UCR/GCR-tasoa. Konica Minoltan uuden ratkaisun kanssa ei tarvitse pelätä ovatko profilointitaitosi kunnossa. Sinun tarvitsee ainoastaan valita mille paperille haluat tulostaa, millä rasterilla ja mahdollisesti valita UCR/GCR-taso sekä painaa sen jälkeen ICC-nappia. Sen jälkeen saat ICC-profiilin viidessä minuutissa ilman mitään muuta manuaalista toimenpidettä.

Kaikki tapahtuu uudessa ICCU-yksikössä (Integrated Color Care Unit), joka sijaitsee välittömästi tulostimen perässä. Siinä on skannausleveydeltään ja -nopeudeltaan rajoitettu spektrofotometri sekä kaksi RGB-skanneria, jotka skannaavat täydellä leveydellä ja -nopeudella. Skannereita on kaksi, koska arkin molemmat puolet skannataan samaan aikaan. ICC-profilointia varten tulostetaan ja skannataan kapea testikenttä, jonka spektrofotometri lukee. Tulos luetaan takaisin tulostimeen, joka toistaa prosessin, kunnes tuloste on optimaalinen vertailuvärien perusteella. Tähän tarvitaan yleensä 3-5 arkkia. Kun ICC-profiili on luotu, skannaavat RGB-skannerit suuremman määrän värikenttiä, joista lasketaan ICC-arvojen ja RGB-arvojen suhde. Siitä tulee vertailukohta jatkuvaan valvontaan ja hienosäätöön, joka tehdään kahden skannausyksikön päivittäisessä tuotannossa.

Värinhallinnan lisäksi näitä kahta skanneria käytetään myös etu- ja kääntöpuolen väliseen kohdistukseen. Myös tässä peruskalibrointi on täysautomaattinen. Lisäksi ICCU-yksikkö osaa jatkuvasti skannata arkin etu- ja kääntöpuolen sekä lähettää tiedon reaaliajassa takaisin tulostimeen mahdollisia korjauksia varten.

On pieni vallankumous, jos ICCU pitää minkä Konica Minolta lupaa. Poissa ovat vaikeat prosessit, monimutkaisen osaamisen ja välineiden ylläpito sekä mahdollinen ulkopuolisten asiantuntijoiden käyttäminen. Toimiiko tämä todellisuudessa, sitä katsomme hiukan tuonnempana artikkelissa.

Kaksinkertainen tuotantokapasiteetti

Tuotantokapasiteetti ilmoitetaan osittain siten kuinka monta sivua tulostin on suunniteltu kuukaudessa keskimäärin tulostamaan, ja osittain siten kuinka suuresta huippukuormasta se selviää. Edeltävä malli C1100 oli rakennettu tuottamaan 175 000 tulostetta kuukaudessa, mutta C6100:n kohdalla luku on turvonnut 350 000:een. Kuukausittainen maksimikuorma on kasvanut yhdestä miljoonasta 1,8 miljoonaan. Euroopan pääkonttorin teknisen tuotepäällikön Klaus Enderken mukaan selitys tähän löytyy useista parannuksista, jotka ulottuvat optimoidusta paperinsyötöstä laitetason parannuksiin, muun muassa laakereissa ja teloissa.

Yli 3000 kokoonpanovaihtoehtoa

Konica Minolta tarjoaa 60 erilaista online-jälkikäsittelyratkaisua, neljä erilaista kolmannen valmistajan jälkikäsittelyratkaisua, kuusi erilaista syöttölaitetta, neljä erilaista kontrolleria (heidän omansa, Creo ja kaksi Fiery-ratkaisua), mahdollisuuden valinnaiseen stakkeriin sekä uuden ICCU-yksikön. Tästä muodostuu yli 3000 mahdollista kokoonpanovaihtoehtoa. Mielenkiintoisimpien ratkaisujen joukossa on mahdollisuus asentaa useita syöttölaitteita riviin peräkkäin, jolloin käytössä on joko hyvin suuri kapasiteetti tai mahdollisuus pitää useita erilaisia paperilaatuja valmiina tuotantoon. Konica Minolta on tuonut laitteeseen myös päivityksen, uuden julisteiden syöttölaitteen, jossa on tilaa formaateille 33 x 75 ja 33 x 120 senttimetriä. Tämä voidaan yhdistää tavalliseen kolmen alustan syöttölaitteeseen, jolloin käytettävissä on monia tuotantomahdollisuuksia. Uuden syöttölaitteen myötä tulee myös mahdollisuus tulostaa kaksipuoleisia 33 x 75 -formaatin julisteita.

Suurempi materiaalivalikoima

Konica Minoltan uudet tulostimet voivat tulostaa 52-400 gramman paperia. Tämä on selvä parannus aikaisempaan, joka oli 60-350 grammaa. Konica Minolta itse toivoo tällä olevan suuri merkitys, kun he pyrkivät esimerkiksi pakkaustuotannon alueelle. Tämä koskee esimerkiksi kosmetiikka- ja lääketeollisuutta, joka käyttää tässä koko- ja paksuusluokassa olevaa kartonkia.

Materiaalivalikoima tulee esille myös siinä, että nyt on mahdollista tulostaa kirjekuoria ja voimakkaasti strukturoitua paperia. Strukturoidun paperin tulostus tulee mahdolliseksi uuden siirtohihnan avulla (Embossed paper transfer unit), joka on pehmeämpi ja jolla on pidempi siirtokosketus median kanssa. Tähän vaaditaan siirtoyksikön vaihto, jonka käyttäjä voi itse tehdä.

Sama koskee mahdollisuutta tulostaa kirjekuoria. Silloin käyttäjä vaihtaa kiinnitysyksikön. Uudessa Envelope Fuser (EF-104) -yksikössä on matalampi telojen lämpötila ja puristus, joka estää kirjekuoren kahden paperikerroksen siirtymisen toistensa suhteen, jolloin kuoren ikkuna menisi piloille.
Aikaisemmin laitteisto täytyi lukita tietyn tyyppisten sovellusten tuotantoon ja elää kompromissien kanssa, mutta nyt on mahdollista vaihdella parhaiten soveltuvien ratkaisujen välillä – ilman tarvetta ulkopuoliseen teknikkoon.

Hannoverin pääkonttorin tuotepäällikkö Karl-Friedrich Edenhuizen kertoo, että Konica Minolta uskoo pystyvänsä siirtämään suuria määriä kirjekuorituotantoa digitaalipainoon.

 


 

TESTITULOKSET
Testi perustuu 20-sivuiseen esitteeseen, jossa on valokuvaaja Anders Esperseniltä lainattuja teknisesti vaativia valokuvia sekä joukko testikenttiä. Testikentissä on viivapareja, eri kokoisia kirjasimia, värien kohdistuksen testi, vaihtuvia sävyjä ja yksivärisiä pintoja. Myös värillisen tekstin kohdistus väripinnalla ja vihkon selän yli arkilta toiselle menevä grafiikka arkkien välisen kohdistustarkkuuden testaamiseksi. Lisäksi testaamme kohdistuksen erillisen A3-arkin etu- ja kääntöpuolen välillä sekä mittaamme nopeuden ja värien toiston vakauden 250 testiarkin avulla.

Erottelutarkkuus ja yksityiskohdat

Kuten pikkuveli Accurio Press C2070, toistaa myös C6085 pysty- ja vaakasuorat viivat 400 lpi:n tiheystarkkuudella hyvin. Hyvä tarkkuus heijastuu myös positiivi- ja negatiivitekstissä, jossa kolmen pisteen musta teksti toistuu kokonaisuudessaan täysin suvereenisti. Jopa kahden pisteen positiiviteksti toistuu lähes moitteettomasti. Negatekstissä kolmen pisteen teksti on lähes ilman katkoksia ja kahden pisteen teksti on täysin luettavaa, vaikka siinä on jonkin verran katkoksia.

Laitteella on valittavissa koko joukko erilaisia rasterityyppejä. Testissä käytettiin perinteistä rasteria, joka muistuttaa rasteria, jota vanhoina reproaikoina nimitettiin rosettirasteriksi.

400 lpi:n tiheystarkkuudella olevat viivat erottuvat hyvin. Tämä kertoo korkeasta tarkkuudesta.
Kolmen pisteen musta positiiviteksti toistuu täydellisesti. Jopa kahden pisteen posateksti toistuu lähes moitteettomasti.
Negatekstissä kolmen pisteen teksti on lähes ilman katkoksia ja kahden pisteen teksti on luettavaa, vaikka siinä on jonkin verran katkoksia.
Oikealla on nähtävissä AccurioPress C6085:n rasterijälki on rauhallisempi kuin kuvassa vasemmalla nähtävä kilpailijan koneen vastaava. Käytetyn paperin vaikutuksista jälkeen emme osaa sanoa.

Kuvat ja sävyjen vaihtuminen

20-sivuisen dokumentin tulostamisen yhteydessä tehtiin automaattinen ICC-profiili. Se paransi silmänräpäyksessä laatua merkittävästi. Kuvissa on sama korkea laatu kuin vastaavissa tulostimissa.

Värien kohdistus, jatkokuvat ja kohdistustarkkuus

Värien välisessä kohdistuksessa ei ole mitään ongelmia. Etu- ja kääntöpuolen välinen kohdistus kalibroidaan täysautomaattisesti, mistä saimme täydellisen osoituksen, kun testiarkilla oli aluksi neljännesmillimetrin siirtymä ja kalibroinnin jälkeen tulos oli täydellinen. Asia ei näkynyt seuraavaksi tehdyssä 20-sivuisessa testitulosteessa, jossa on sekä pystysuuntainen etu- ja kääntöpuolen välinen kolmen neljäsosamillimetrin siirtymä että vaakasuora alle neljäsosamillimetrin siirtymä.

Selän yli arkilta toiselle menevien jatkokuvien siirtymä on samoin suuruusluokkaa kolme neljäsosamillimetriä. Jos siirtymä ylittää koneen raja-arvon, lajitellaan arkki toki automaattisesti pois.

Värien päällekkäinen kohdistustarkkuus on täydellinen.

Nopeus ja värien vakaus

AccurioPress C6085 voi tulostaa kahdella eri nopeudella – 50 ja 85 arkkia minuutissa. C6100 voi sen lisäksi tulostaa nopeudella 100 arkkia minuutissa. Nopeutta 50 käytetään kirjekuorituotannossa tai hyvin strukturoitujen materiaalien kanssa, kun tarvitaan hitaampi prosessi.

Tämän lisäksi nopeutta ohjataan myös käytössä olevan laadunvalvonnan rutiinien avulla. Jos kaikki valvontatoimenpiteet kytketään päälle, hidastuu nopeus. Mutta testi osoittaa selvästi, että 85 sivua minuutissa saavutetaan tavanomaisimmilla tulostimen asetuksilla.

Värien vakaus mitattiin käyttäen väriä Pantone Warm Grey (joka muodostuu neljästä osaväristä) ja mittaamalla joka 25. arkki 250 arkin sarjasta. Tulos oli ehdottomasti tyydyttävä. Se oli samaa korkeaa tasoa, jonka olemme aikaisemmin nähneet AccurioPress C2070 -tulostimen testissä, mutta olemme myös asteikon sillä alueella, jossa tulosta on vaikea parantaa. Keskimääräinen vaihtelu on 0,99 Delta E ja suurin poikkeama niinkin vähän kuin 1,39 Delta E.

 


 

YHTEENVETO

AccurioPress C6085 ja C6100 -tulostimien myötä Konica Minolta siirtää väripainamisen tuotantokapasiteetin ja korkean kuormitettavuuden osalta ylöspäin samaan kategoriaan kuin kilpailijoiden vastaavat koneet. Tämän päälle uutuudet tuovat lisää joustavuutta tuotantoon, monia kokoonpanovaihtoehtoja ja materiaalijoustavuutta, joka antaa mahdollisuuden tulostaa 52-400 gramman paperia sekä kirjekuoria ja strukturoitua materiaalia.

Suurin uutuus on ICCU-yksikkö, joka lupaa automaattisen ICC-profiloinnin ja jatkuvan tuotantoprosessin valvonnan. Automaattinen ICC-profilointi toi kuvanlaatuun välittömän ja merkittävän parannuksen.Laatu on täysin huippua ja linjassa vastaavien tulostimien kanssa. Pientä plussaa tuo ohuiden linjojen ja muutaman pisteen tekstin toistuminen. Nopeus on lupausten mukainen, jos jätetään huomioimatta erilaiset jatkuvat säätörutiinit. Testi oso ittaa, että etu- ja kääntöpuolen välinen kalibrointi toimii täydellisesti, mutta se täytyy tehdä kaikille materiaaleille ja formaateille. Ja ihastuttavaa on se, että toiminto on täysin automaattinen.

AccurioPress C6085/C6100 on erityisen tärkeä päivitys, josta voi tulla entistä tärkeämpi myöhemmin saatavien uusien toimintojen myötä. Näitä ovat muun muassa julisteiden kaksipuoleinen tulostus ja mahdollisuus asentaa julisteiden syöttölaite tavallisen kolmen alustan syöttölaitteen yhteyteen.

 


 

Testi on julkaistu alun perin Print&Media-lehden numerossa 2/2018.

 


 

Share: