AccurioPress C2070

AccurioPress C2070 -koneelle on myönnetty FograCert Validation Printing System (VPS) -sertifikaatti. Se mittaa laatua ja vakautta tuotannossa.

Konica Minolta toi Bizhub C1070 -mallinsa seuraajaksi selkeästi sitä järeämmän ja joustavamman koneen graafisen teollisuuden ja omatarvepainojen markkinoille.

Uuden AccurioPress C2070 -koneen myötä Konica Minolta esitteli aivan uudet ajat tuoteperheilleen, jotka pitkään kulkivat nimellä bizhub. Press-lisänimi merkitsee, että laitteet on tarkoitettu enemmän tuotantotulostamisen markkinalle kuin toimistokäyttöön, jossa koneiden nimessä on sana Print. AccurioPress C2070 korvaa yhden Konica Minoltan tähän asti menestyneimmän tuotteen – bizhub PRESS C1070:n. Vaikka nopeus on nimellisesti sama, on tuottavuutta parannettu monilla alueilla. Siinä on myös monia uusia toimintoja, jotka tekevät siitä käyttökelpoisemman vaihtoehdon esimerkiksi pienelle offset-tuotannolle.

Yksi uusi toiminto on mahdollisuus ajaa arkkeja, joiden formaatti on 33 x 75 cm. Tämä antaa mahdollisuuden tuottaa esimerkiksi kuusisivuisia A4-esitteitä, jotka taitetaan, nidotaan ja leikataan linjaan kytketyssä Konica Minoltan FS-532-viimeistelijässä. Laite voi myös tulostaa 120 cm pitkiä banderolleja. Muiden uusien ominaisuuksien joukossa on mahdollisuus tulostaa kirjekuoria täydellä nopeudella grammapainosta riippumatta (300 grammaan asti). Maksimi grammapaino on 350 grammaa.

LAITETIEDOT
Valmistaja:
Konica Minolta
Malli:
AccurioPress C2070
Paino:
316 kg
Teknologia:
Elektrofotografia
Rippi:
Konica Minoltan oma, EFI Fiery (internal tai external) tai Creo (external)
Tulostuskoko:
330 x 487 + julistetulostus 330 x 1200 mm
Paperipainot:
62–350 gsm
Värit:
CMYK (Simitri HD E -polymeerinen tooneriväriaine)
Resoluutio:
1200 x 1200 dpi x 8 bit
Max. nopeus:
71 A4/min
Max. kuukausivolyymi:
756 000 painopintaa

Enemmän tuotantoa – nopeutta lisäämättä

Yhtenä tuottavuutta tukevana tekijänä on mahdollista täyttää syöttöalustoille paperia koneen käydessä, kunhan ei yritä vaihtaa paperia alustalle, joka on käytössä. Lisäksi on mahdollista tehdä asetuksia seuraavaa työtä varten ilman, että se vaikuttaisi käynnissä olevaan tuotantoon. Vastatakseen niiden asiakkaiden tarpeisiin, jotka haluavat saada arkkeja nopeasti jälkikäsittelyä varten, on Konica Minolta kehittänyt OT-510-stakkerin, jonka kapasiteetti on 3000 arkkia.

Erityinen vaihtoehto suuria määriä skannaaville yrityksille on Dual scanning -toiminto, joka skannaa arkin molemmat puolet yhdellä pyyhkäisyllä. Tämä on mahdollista, koska koneeseen voidaan asentaa kaksi skannauspäätä. Nopeus voidaan näin nostaa jopa 240 sivuun minuutissa.

(Toim.Huom! AccurioPress-malleihin on myös juuri lanseerattu tuotantoa nopeuttava ICCU-yksikkö (Integrated Color Care Unit). Sen tehtävä lyhykäisyydessään on vapauttaa operaattori aikaa vievistä manuaalisista työvaiheista, kuten kohdistuksen säädöstä, kalibroinnista ja profiloinnista.)

Kohteena graafinen ala ja omatarvepainot

Kuten nimi AccurioPress antaa ymmärtää, on kysymyksessä graafisen teollisuuden yrityksille ja omatarvepainoille tarkoitettu tuotantokone. Sekä käyttöikää että tuotantokapasiteettia on nostettu, minkä ansiosta kuukausittainen suurin tuotantomäärä voi olla jopa 750 000 arkkia – yli kaksinkertainen verrattuna edeltävään malliin. Tämä tekee tulostimesta todella järeän työkoneen. Uusia ominaisuuksia, jotka tekevät siitä kiinnostavan tälle kohderyhmälle, ovat esimerkiksi mahdollisuus tuottaa kuusisivuisia esitteitä, paksumpi paperi, kaksipuoleinen dokumenttien skannaus, parempi kirjekuorien tuotanto ja monet jälkikäsittelyvaihtoehdot.

Elintarvikekelpoinen väri

Elintarvikekäyttöön hyväksytty värijauhetekniikka, Simitri HD, on sama kuin C1070:ssä, mutta rasterointitekniikka S.E.A.D (Screen Enhanced Active Digital Process) on nyt päässyt versioon IV, mikä nostaa todellisen 1200 x 1200 dpi -erottelutarkkuuden vastaamaan näennäistä tarkkuutta 1200 x 3600 dpi.

AccurioPress C2070:ssä on isoveljiensä (AccurioPress C6085 ja C6100) tapaan arkkien alistus, joka vastaa offsetkoneita pienine arkkia ohjaavine puhaltimineen ja imukuppialistuksineen.

Lämpö vaikuttaa paperiin ja sen vähentämiseksi arkki kulkee tulostamisen jälkeen De-Curler -yksikön läpi. Valinnaisesti on saatavana myös ICE (Intercooler-Curl-Eliminator) joka kostuttaa arkkia. Tällä kompensoidaan sitä paperin kosteutta, joka on ehkä hävinnyt kiinnitysyksikössä ja lisäisi staattisen sähkön ja paperin jännitysten riskiä.

Värijauheen arkille tuovaa siirtohihnaa on saatavana kaksi vaihtoehtoa. Lähtökohtana on yleiskäyttöinen ja monia eri sovelluksia varten tarkoitettu versio, jolla on pitkä käyttöikä. Jos tarkoituksena on tulostaa paljon paperia, jossa on voimakas pintakuviointi, voidaan hihna vaihtaa pehmeämpään, joka jakaa värin paremmin epätasaiselle pinnalle. Tämän hihnan käyttöikä ei kuitenkaan ole yhtä pitkä kuin vakiohihnalla.

Automaattinen laadunvalvonta

Automaattisessa laadunvalvonnassa käytetään useita tekniikoita vakauttamaan tulostuslaatu. Värijauhetta esimerkiksi tulostetaan tulostusalueen ulkopuolelle, mistä se voidaan lukea suoraan siirtohihnalta. Siitä nähdään, levittyykö jauhe tasaisella ja yhtenäisellä tavalla. Jos näin ei tapahdu, voidaan jännitettä säätää.

Arkin siirtymisen tai vinoutumisen välttämiseksi tunnistetaan sen koko etureuna anturilla juuri ennen värin siirtoa. Jos arkki ei ole oikeassa asennossa, oikaistaan se pienien rullien avulla. Jos arkin muoto muuttuu lämmön vaikutuksesta, nähdään tämä etu- ja takareunan rekisteröintirutiinilla. Virhettä voidaan korjata kolmella erilaisella täysin automaattisella tavalla.

Monia materiaaleja ja joustavampi toiminta

AccurioPress C2070 voi käyttää paperia paksuudeltaan 60–350 gramman väliltä. Elintarvikekäyttöön hyväksytyn Simitri HD -värijauheen kanssa voidaan tulostaa jopa ohuita kartonkeja, kuten leipomorasioita.

Accurio Press C2070:n yksi uutuus on, että oikealla kokoonpanolla se voi tulostaa kirjekuoria kaikilta kolmelta syöttöalustalta. Käyttäjä on vähemmän sidottu koneen ääreen ja voi tulostaa useita erilaisia kuoria vaihtamatta paperialustojen sisältöä.

Vaihtoehtoisen siirtohihnan avulla on mahdollista tulostaa peittäviä väripintoja korkealaatuisesti myös vahvasti martioiduille materiaaleille.

Vähäisempi ja helpompi ylläpito

AccurioPress C2070 vaatii periaatteessa vähemmän ylläpitoa. Osittain, koska se on rakenteeltaan järeämpi, ja osittain, koska koneessa on useita sisäänrakennettuja älykkäitä ylläpitorutiineja. Esimerkiksi sekä rummun, hihnan että puhdistusterien elinikä riippuu värijauheessa olevan vahan antamasta voitelusta. Käytännössä voitelu on harvoin riittävää normaalissa tuotannossa, joten kone huolehtii siitä itse ilman, että käyttäjä huomaa mitään.

Useiden kilpailijoidensa tapaan Konica Minolta on tuonut käyttäjille lisää mahdollisuuksia vaihtaa itse varaosia. Tämä nostaa koneen käyttöastetta. Käyttäjän täytyy toki osallistua koulutukseen voidakseen tehdä näitä vaihtoja. Vaihdettavat osat on merkitty eri väreillä.

 



TESTITULOKSET

Testi perustuu 20-sivuiseen esitteeseen, jossa on valokuvaaja Anders Esperseniltä lainattuja teknisesti vaativia valokuvia sekä joukko testikenttiä. Testikentissä on viivapareja, erikokoisia kirjasimia, värien kohdistuksen testi, vaihtuvia sävyjä ja yksivärisiä pintoja. Mukana on myös värillisen tekstin kohdistus väripinnalla ja vihkon selän yli arkilta toiselle menevä grafiikka arkkien välisen kohdistustarkkuuden testaamiseksi. Lisäksi testaamme kohdistuksen erillisen A3-arkin etu- ja kääntöpuolen välillä sekä mittaamme nopeuden ja värien toiston vakauden 250 testiarkin avulla.

Erottelutarkkuus ja yksityiskohdat

Ensimmäinen osoitus todellisesta erottelutarkkuudesta on, miten tulostin toistaa pysty- ja vaakasuorat viivat. AccurioPress C2070 toistaa tiheydellä 400 lpi olevat mustat ja valkoiset viivat selkeästi. Tämä hyvä tarkkuus heijastuu myös positiivi- ja negatiivitekstissä, jossa kolmen pisteen musta teksti toistuu kokonaisuudessaan täysin suvereenisti, ilman katkoksia ohuissa linjoissa. Myös negateksti on selkeää ja luettavaa, vaikka ohuet päätteet ovat lähes ummessa. Mutta muista, puhumme nyt kolmen pisteen negatekstistä!

Kuvien rasteri on perinteinen ja muistuttaa offsetia. Yksityiskohdat ovat yleisesti tarkkoja, mikä näkyy esimerkiksi hiuksissa, vaatteiden ompeleissa, kankaiden rakenteessa, metalliesineissä ja muissa yksityiskohdissa.

Erotimme yksittäiset viivaparilinjat 400 lpi:n tarkkuuteen asti.
Positiiviteksti on täysin moitteetonta kolmen pisteen koossa.
Myös negateksti on hyvin luettavaa kolmen pisteen koossa.
Kuvien rasteri on perinteinen ja muistuttaa offsetia.

Kuvat ja sävyjen vaihtuminen

Kuvat ovat virheettömiä, värit eläviä, yksityiskohdat tarkkoja ja siirtymät tasaisia. Sitä hiukan rakeista jälkeä, joka usein liittyy tooneripohjaiseen tulostukseen, emme näe suoraan tulosteissamme lukuun ottamatta aivan pieniä merkkejä vihreässä värissä. Sävyjen siirtymät ja yksiväripinnat ovat tarkkoja, yksityiskohdissa ei ole virheitä ja kuvat ovat rauhallisia.

Värien välinen kohdistus ja kohdistustarkkuus

Värien välinen kohdistus on täydellinen jokaisessa tulosteessa. Vihkon selän yli arkilta toiselle siirryttäessä on kohdistuksessa noin puolen millimetrin siirtymä pystysuuntaan. Tämä ei merkitse kovin paljoa muotokuvissa, mutta erottuu paremmin kuvassa, jossa on paljon vaakasuoria linjoja. Arkin eri puolten välinen kohdistus on hyvä, mutta ei täydellinen. Molempiin suuntiin on pieni siirtymä, joka todennäköisesti liittyy paperin valmistuksessa tapahtuneeseen lämpövaikutukseen. Tulosteesta tulee noin puoli millimetriä suurempi pituussuuntaan ja neljännesmillimetrin leveämpi. Ilman tätä olisi puolien välinen kohdistus ollut neljännesmillimetrin sisällä.

Värillisessä tekstikentässämme magentan tekstin kohdistus syaanilla pohjalla on täydellinen.
Vihkon selän yli arkilta toiselle siirryttäessä on kohdistuksessa noin puolen millimetrin siirtymä pystysuuntaan.

Tulostusnopeus ja värien vakaus

AccurioPress C2070 lupaa 71 arkkia minuutissa. Tällaiset lupaukset perustuvat usein tulostukseen, jossa ei tapahdu esimerkiksi kalibroinnista johtuvia keskeytyksiä. Koska kalibrointi on vakaan tulostuslaadun vuoksi tarpeellista, näen nopeuden olevan usein ilmoitettua alhaisemman. Näin ei ole AccurioPress C2070:n kohdalla. Se piti kalibrointitauon keskellä 250 arkin tulostusta. Siitä huolimatta tuli tulostusajaksi kolme minuuttia ja 32 sekuntia, mikä vastaa täsmälleen 71 arkkia minuutissa.

Värien vakaus mitattiin käyttäen väriä Pantone Warm Grey (joka muodostuu neljästä osaväristä) ja mittaamalla joka 25. arkki. Siitä tuli huipputulos. Keskimääräinen vaihtelu oli 0,85 Delta E ja suurin poikkeama niinkin vähän kuin 1,23 Delta E. Se on reilusti ISO-standardin puitteissa.

 



YHTEENVETO

AccurioPress C2070 on C1070:n korvaaja, mutta myös merkittävä päivitys. Se on järeämpi ja on enemmän kuin kaksinkertaistanut kuukausikapasiteetin. Samalla on tuottavuus noussut, vaikka nopeus on pysynyt samana.

Uusi mahdollisuus tulostaa 33 x 75 cm arkkeja avaa kiinnostavan markkinan, esimerkiksi kolmeen osaan taitettujen A4-esitteiden tuotannossa. Koneella voidaan myös hoitaa monia niché-tehtäviä, kuten dokumenttien skannaus ja kirjekuorituotanto.

Kone pitää minkä lupaa nopeutensa osalta, mikä on hiukan epätavallista, ja laatu on sekä korkea että tasainen. Se toistaa kolmen pisteen tekstin sekä positiivina että negatiivina ja kuvat ovat teräviä ja eläviä. Tulostimen värintoisto on äärimmäisen vakaa ja vaihtelu on hyvin pientä 250 arkin painoksessa. Testi toi kyllä esille pieniä haasteita arkin etu- ja kääntöpuolen välisessä kohdistuksessa sekä vihkon selän yli arkilta toiselle menevän grafiikan kohdistuksessa. AccurioPress C2070:ssä on kuitenkin peräti kolme tapaa tarttua näihin ongelmiin, joten ratkaisu löytyy varmasti jo itse koneesta.

 



Testi on julkaistu alun perin Print&Media-lehden numerossa 5/2017.

 


 

Share: